“Abrau-Durso” lämnades utan vingårdar i Champagne

Abrau-Durso-gruppen, som är specialiserad på tillverkning av mousserande vin och tillhör familjen Titov, har sålt champagnehuset Chateau d’Avize i Frankrike. Det ryska företaget ägde det i cirka 13 år, men på senare år har det blivit allt svårare för det att arbeta här i landet.

Abrau-Durso sålde vintillgången redan i januari 2022, berättade gruppens ordförande, Pavel Titov, till RBC. Den nya ägaren av slottet var en fransk vinmakare, vars namn entreprenören inte nämnde. Han avslöjade inte heller de ekonomiska villkoren för affären. Chefen för företaget talade inte om skälen till försäljningen av slottet i Frankrike, men noterade att det blev svårare att arbeta i regionen.

2010 uppskattades kostnaden för Chateau d’Avize till 5-10 miljoner euro, och cirka 10-12 miljoner euro i investeringar krävdes för att utveckla produktionen inom fem år. Enligt experter är det svårt att uppskatta tillgångens nuvärde.

Mark för vingårdar i Champagne är betydligt dyrare än i andra franska regioner, konstaterar tidningen. Så 2022 kan en hektar vingårdar i detta område kosta 864 tusen euro, enligt uppgifter från fastighetsbyrån Barnes Properties and Chateaux.

Abrau-Durso grundades 2001 och registrerades i Novorossiysk. Företaget ägs av näringslivsombudsmannen Boris Titov. Enligt SPARK-Interfax uppgick intäkterna 2021 till 5,2 miljarder rubel och nettovinsten – 816,6 miljoner rubel.

Vad är Chateau d’Avize känt för?

Chateau d’Avize är en vingård som ligger i regionen Champagne i nordöstra Frankrike. Det grundades på 1800-talet och tillhörde fram till 2009 modehuset LVMH Bernard Arnault. 2010 förvärvades slottet av den petrokemiska SVL Group, associerad med familjen Titov, och senare ingick tillgången i strukturen för Abrau-Dyurso.

Förutom slottet fick det ryska företaget rättigheterna att sälja champagne under varumärkena Louis XIV, Chateau d’Avize och Chateau d’Avize Blanc de Blanc. Tillgången inkluderade ett produktionskomplex som kan producera 2 miljoner flaskor champagne per år, samt källare för lagring av vin. Dessutom arrenderade SVL 2 hektar Grand Cru-vingårdar i 25 år.

Nu producerar Chateau d’Avize tre märken av vin – Foliage, Chateau d’Avize och Titov & Fils. Rättigheterna till varumärket Chateau d’Avize tillhörde Societe Du Chateau D’Avize, men det likviderades i slutet av förra året. Varumärket Titov & Fils, efter försäljningen av slottet, blev kvar hos familjen Titov.

Dessutom kom Abrau-Durso överens med den nya ägaren av vingårdarna om den fortsatta produktionen och importen av detta vin till Ryssland. Samtidigt kan det uppstå svårigheter med försörjningen, eftersom EU:s sanktioner även gäller alkohol. EU har förbjudit import av vin till landet för mer än 300 euro per flaska.

Bildprojekt

En gång investerade många ryska affärsmän i vinproduktion i Europa, minns Alexander Stavtsev, chef för nyhetsbyrån WineRetail. Till exempel utvecklades vinframställningsprojekt av Sinara Dmitry Pumpyanskys tidigare förmånstagare. 2021 skrev Forbes att hans familj förvärvade 32 hektar vingårdar i Frankrike 2008 och investerade 12 miljoner euro i deras utveckling.

Dessutom har Andrey Filatov, delägare i järnvägsoperatören Globaltrans, en egen vingård. Han förvärvade den franska Prieuré Saint Jean de Bébian 2013.

Enligt Stavtsev var Chateau d’Avize för Abrau-Durso bara ett bildprojekt, eftersom det inte gav koncernen någon betydande vinst. “Det var en berättelse om riktig champagne, för konstens skull”, tillade han.

Publikationens samtalspartner förklarade att närvaron på etiketten av Champagne som produktionsområde inte påverkar den ryska konsumenten och därför inte har kommersiellt värde. “För samma italienska prosecco är publiken redo att betala mer villigt och ännu mer”, sa Stavtsev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here