CNN Vital Signs avslöjar hälsoriskerna med kolesterol

Även om det är erkänt som något dåligt, spelar kolesterol viktiga roller i människokroppen. Det är en del av kroppens cellstruktur och är väsentligt för produktionen av vissa hormoner och vitaminer. Kolesterol bildar även gallsyror, som är ämnen som verkar i matsmältningen.

Kolesterol blir ett problem när det finns ett överskott av LDL-kolesterolpartikeln, populärt känt som det onda kolesterolet, i kroppen och den typ av fett som intas.

Kolesterolindexet kan kopplas till livsstil, såsom dålig kost , rökning, stillasittande livsstil och fetma. Men det kan också associeras med genetiska problem, vilket kallas familjär hyperkolesterolemi (HF).

Veckans CNN Vital Signs tar upp kolesterolets huvudsakliga egenskaper och belyser hur kontroll är möjlig genom hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet.

Repriset av programmet presenterat av kardiologen Roberto Kalil kommer att sändas denna lördag (14:e) kl. 19.15, vilket förstärker det diversifierade innehållet med varumärket CNN Soft .

I det här avsnittet intervjuar Roberto Kalil chefen för Incors Lipid Clinical Unit, Raul Dias dos Santos Filho ( se intervjun ovan ). ”Dåligt kolesterol är det som är förknippat med en ökad risk för hjärtproblem vid hjärtinfarkt och stroke. Det goda kolesterolet är det som teoretiskt sett skyddar vår organism mot det”, förklarade Raul.

Enligt hälsoministeriet har 4 av 10 brasilianare högt kolesterol. Enligt Brazilian Society of Cardiology påverkar FH (familiell hyperkolesterolemi) 10 miljoner människor över hela världen och 300 000 i Brasilien.

Incor har HipercolBrasil, ett genetiskt screeningprogram för familjär hyperkolesterolemi. Projektet är en del av Institutets genetiska laboratorium. Koordinerad av biologen Cinthia Jann, ansvarar den för att spåra familjer som har kolesterol över den acceptabla nivån. På så sätt sätter de igång behandlingen tidigt hos de personer som ännu inte uppvisat några andra symtom, till exempel barn.

Kolesterol förebyggande och behandling

Kolesterol behandlas med medicin och, som veckans avsnitt visar, har medicinen gått framåt på detta område de senaste åren.

I de flesta fall tar patienten mediciner som statiner, HMG-CoA-reduktasenzymhämmare (leverenzymer som ansvarar för kolesterolproduktionen).

En annan expanderande behandling, som ännu inte erbjuds av Unified Health System (SUS), utförs med injektioner med monoklonala antikroppar. De minskar höga kolesterolnivåer med upp till 60%. I de allvarligaste fallen krävs minimalt invasiva kirurgiska ingrepp.

CNN Sinais Vitais- teamet följde också med dagen för läkaren Alexandre Abizaid, chef för hemodynamik och interventionell kardiologi på Incor. Han säger att patienter i de flesta fall är personer med högt kolesterol som hade en hjärtattack och som behövde placera en stent för att rensa artären.

“Angioplastik är den mest definitiva behandlingen, som trycker in fettplacket i kärlet, återställer ljuset och patienten känner inte längre symtomen  bröstsmärtor”, säger Abizaid.

I programmet varnar experter för näring och vikten av fysisk aktivitet för att förebygga kolesterolrisker. Ana Maria Lottenberg, nutritionist vid Lipids Laboratory vid Medicinska fakulteten vid University of São Paulo (USP), säger att transfetter bidrar till utvecklingen av det onda kolesterolet och framhåller vikten av att observera etiketterna innan man äter mat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here