Att minska kalorier är viktigt för viktminskning, men förhållandet mellan kalorier och viktminskning är komplicerat. Mayo Clinic rensar upp en del av förvirringen kring kaloriräkning och viktminskning.
Det är allmänt känt att ett pund (450 gram) fett är lika med 3 500 kalorier. Så att minska 500 kalorier om dagen, eller 3 500 i veckan, skulle innebära att förlora ett pund (450 gram) fett. Det motsvarar att gå ner två kilo varje månad; metabolism, kroppssammansättning och till och med hur hjärnan uppfattar mat och dryck kan ändra denna formel.
Varje kilo som går ner är fett, muskler och vatten: När en dieter går ner ett kilo förlorar de inte bara fett, utan en blandning av fett, fettvävnad (som muskler) och vatten. Dessutom ändrar typen av diet som används också sammansättningen och hastigheten för viktminskning, oavsett hur många kalorier som minskar med kosten. Till exempel: en diet med låg kolhydrathalt leder till en snabbare förlust av vatten från kroppen och viktminskning än vad man kan förvänta sig med minskade kalorier. Förbehållet är att vattenförlusten vanligtvis är tillfällig.
Ämnesomsättningen: hänvisar till den energi som kroppen förbrukar i vila. Kroppens grundläggande funktion förbrukar cirka 70 procent av ämnesomsättningen. Resten, för det mesta, motsvarar underhållet av mager muskelvävnad. Fett bränner väldigt få kalorier i vila. Personer med mindre muskelvävnad kanske inte bränner lika många kalorier i vila som de med mer, vilket gör det svårare för dem att gå ner i vikt. De äldre har mindre muskler och deras basala ämnesomsättning är lika lägre; å andra sidan har män generellt mer mager vävnad än kvinnor.
Svar på minskade kalorier: Drastiskt minska kalorier eller äta alla i en daglig måltid utlöser en kaskad av reaktioner i kroppen. Det vill säga, kroppen minskar ämnesomsättningshastigheten för att spara energi, vilket gör det svårare att gå ner i vikt som motsvarar kaloriminskningen. Därför är en bättre viktminskningstaktik att gradvis minska kalorierna och äta dem fördelat på några måltider om dagen.
Val av mat och dryck: Forskare kan inte säkert förklara detta, men kalorier från alkohol, konsumerat med måtta eller från måttliga portioner nötter verkar inte bidra till viktökning. Å andra sidan, i andra änden av sockerskalan finns substitut som används i produkter som dietläsk som är låga i kalorier, men de som konsumerar dem tenderar att väga mer än människor som inte gör det.
Andra faktorer: Stressnivå, genetik, såväl som mängden sömn och bakterier i din tarm är bland andra faktorer som kan förvränga formeln mellan kalorier och viktminskning.
Även om det är komplicerat att beräkna exakt kalorier för att gå ner i vikt, är de två grundläggande punkterna för viktkontroll och viktminskning ganska enkla: För det första är det bäst att äta en diet med lågt kaloriin nehåll, rik på frukt, grönsaker, spannmål fullkorn och nötter; För det andra är det viktigt att hålla sig aktiv och sikta på 150 minuters fysisk aktivitet med måttlig intensityt per vecka.