Ortodonti är inte bara för barn.

I allmänhet är det barn som visar sina bromsar (parenteser av olika slag) när de ler. Detta är dock inte exklusivt för de små eller tonåringar. Det finns fler och fler vuxna som använder ortodonti för att förbättra sina tänder, antingen av hälsoskäl eller av rent estetiska skäl. Här berättar vi mer detaljer om detta ämne.

“Det är aldrig för sent när lyckan är god”, säger det populära talesättet. Vid 38-årsåldern har Carmen käkproblem och framtänderna sluter inte med de nedre, vilket gör det ganska svårt för henne att bita. Kan hennes tandreglering vara en lösning för henne? Troligtvis Ja. Ofta en adekvat ocklusion där tändernas läge korrigeras så att det blir harmoni med benens bas (käken) löser huvudvärk, öronvärk och ansiktsmuskelvärk.

I allmänhet är vi vana vid att se barn och ungdomar använda olika ortodontiska apparater och det kan förefalla oss som om dessa inte är lämpliga för vuxna. Men fler och fler vuxna använder dem, antingen av medicinska eller estetiska skäl. Faktum är att vissa specialister uppskattar att nästan hälften av patienterna som bär ortodontiska apparater är vuxna.

I verkligheten är det få människor som naturligt har perfekt anpassade tänder. De flesta har snedställda tänder, vilket förutom att påverka bettet (ocklusion) även gör det svårt för munhygienen att göras korrekt.

En malocklusion (bett) (som är fallet med Carmen) kan vara orsaken till att tandläkaren rekommenderar användning av tandreglering (“stag”, bromsar eller frenulum). Detta kan bland annat bero på trånga tänder, saknade tänder, extra tänder eller felinriktade käkar, och det finns ofta en ärftlig faktor.

För vuxna kan malocklusion bero på saknade tänder, förändringar i bettet som uppstår över tid, eller helt enkelt en malocklusion som inte korrigerades i barndomen.

Dessutom kan tandreglering användas i andra fall. Till exempel:

  • För att rikta in (räta ut) tänderna,
  • För att stänga mellanrum mellan tänderna (som kan uppstå med åldern)
  • För att korrekt rikta in läpparna och tänderna.

Tack vare de tekniska framstegen under de senaste decennierna är dagens enheter inte vad de var när en vuxen idag var ett barn. Så ta bort den bilden från ditt sinne.

Nu är hängslen mindre märkbara: fästena som håller trådarna är limmade på framsidan av tänderna; De kan vara metall, genomskinliga eller tandfärgade. I vissa fall kan fästen placeras på baksidan av tanden (linguala apparater).

Dessutom är moderna trådar också mindre märkbara än de gamla och är gjorda av nya material som utövar ett skonsamt och konstant tryck på tänderna, vilket gör processen med tandrörelse snabbare och bekvämare.

När du funderar på en av dessa behandlingar bör du tänka på att den genomsnittliga varaktigheten är 24 månader. Även om detta varierar för varje person, och när det gäller vuxna kan det vara ännu högre.

Andra saker att tänka på är problemets svårighetsgrad, hälsan hos tänderna , tandköttet och stödjande ben, och om du strikt kommer att följa din tandläkares instruktioner och bibehålla din munhygien . Slutligen ska kostnaderna för behandlingen utvärderas. Beroende på ditt land och din tandvårdsförsäkring kan den kanske täcka en del av kostnaderna. Men vid många tillfällen måste du ta dem ur din egen ficka. För att vara säker, ta reda på det.

Med allt detta i åtanke får i allmänhet de som går igenom denna upplevelse goda resultat och håller med om att så mycket ansträngning och tålamod är värt det. Belöningen: att bevara friska tänder med ett mycket mer attraktivt leende.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here